Vuoden lapsuusteko

Lapsuudentutkimuksen seuran tunnustuspalkinto

Lapsuudentutkimuksen seuran tunnustuspalkinto syntyi ajatuksesta huomioida sellaista lapsiin ja lapsuuteen liittyvää toimintaa tai aikaansaannosta, joka ehkä muuten jäisi piiloon tai tulisi vain pienen ryhmän tietoon. Palkinnolla seura haluaa osaltaan tehdä näkyväksi ja tukea asioita, jotka ovat yhtenevät sen toiminnan tavoitteiden kanssa.

Palkinnon kehittelyä siivitti ajatus yhteisöllisyyteen kannustavasta palkinnosta, eli ’ubuntu’ – henkisestä palkinnosta. Vanha afrikkalainen sana ubuntu kuvaa yhteisöllisyyttä. Lyhyesti määriteltynä se tarkoittaa, että minä olen toisille kiitoksen velkaa siitä, mitä olen. Jossain yhteyksissä on käytetty suomennosta: ‘minä olen, koska me olemme’, tai ’ihmiseltä ihmiselle’.

 

Ehdota vuoden lapsuusteko 2024 palkinnon saajaa

Lapsuudentutkimuksen seura ry. jakaa kuudennen kerran Vuoden lapsuusteko –palkinnon. Lapsuudentutkimuksen seura haluaa palkita lapsuuteen liittyvää tekoa, toimintaa, tapahtumaa, tekstiä, julkaisua tai muuta tuotosta, joka valottaa tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla käsitystä lapsista ja lapsuudesta sekä samalla haastaa ajattelemaan asioita uudella tavalla.

Tunnustuspalkinnolla halutaan huomioida ajankohtaista toimintaa. Edellinen palkinto myönnettiin 10.5.2021, joten seura pyytää ehdotuksia erityisesti sen jälkeisistä tapahtumista ja teoista, mutta myös pitkäkestoisempaa toimintaa voidaan esittää palkittavaksi. Palkittava voi olla ryhmä, yhteisö tai yksittäinen henkilö.

Palkittavaa ehdotetaan vapaamuotoisella esityksellä, jonka tulee sisältää perustelut sekä palkittavan ja ehdottajan yhteystiedot. Ehdotuksen pituus on maksimissaan yksi A4 sivu sekä mahdolliset liitteet. Ehdotus tulee toimittaa 31.3.2024 mennessä sähköpostitse osoitteeseen: elina.weckstrom(at)sos-lapsikyla.fi. Mikäli liitemateriaalia ei voi lähettää sähköisesti, se postitetaan osoitteeseen: SOS-Lapsikylä, Elina Weckström, Kumpulantie 3, 00520 Helsinki.

Palkinto luovutetaan Lapsuuden tutkimuksen päivillä Helsingissä 15.5.2024. Palkinnosta ilmoitetaan etukäteen voittajalle ja ehdotuksen tekijälle. Vuonna 2021 palkinto myönnettiin Kustannus Z:lle ja sen perustaja Lea Pennaselle.

Vuoden 2024 palkintolautakunta: Elina Weckström (SOS-Lapsikylä), Jaakko Hilppö (Helsingin yliopisto), Sari-Anne Paaso (Pesäpuu ry), Maiju Paananen (Tampereen yliopisto), Mari Vuorisalo (Jyväskylän yliopisto) ja Terhi Tuukkanen (lapsiasiavaltuutetun toimisto).

 

Lisätietoja:

Palkintolautakunnan yhteyshenkilö: Elina Weckström

Email: elina.weckstrom(at)sos-lapsikyla.fi.

 

Lapsuudentutkimuksen seura ry:n puheenjohtaja Elina Stenvall

Email: elina.stenvall(at)gmail.com, puhelin: +35850 584 0279

 

Lapsuudentutkimuksen seura ry.

http://www.lapsuudentutkimus.fi